Over mij

13782007_10204904398049024_4160518623258694259_n
Aangenaam, mijn naam is Mirjam Leusink!
Communicatie is altijd en overal.

In de winter van 1974 werd ik geboren in het Twentse Rijssen. Daar heb ik 23 jaar gewoond voor ik een aantal verhuizingen binnen en buiten Twente maakte. Sinds 2005 woon ik weer met veel plezier in Rijssen. Ik heb altijd grote interesse gehad voor talen. In eerste instantie vooral gesproken taal, maar als ik terugkijk vond ik alles op tv met gebaren ook geweldig. Het is dan ook niet zo gek dat ik daar uiteindleijk mijn werk van heb mogen maken.

Tijdens mijn MAVO en HAVO jaren heb ik een aantal jaren vakantiewerk gedaan bij een campingproject in Duitsland (Kirche Unterwegs). Ik werkte daar in een team met Nederlandse en Duitse jongeren. Samen moesten we het activiteiten programma voor de camping maken en uitvoeren. Na de HAVO ben ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlening (SPH) gaan doen.

In het tweede jaar van deze opleiding kon ik een combinatie maken met taal, door een buitenlandstage. Ik ben zes weken naar Zwitserland geweest in de buurt van Bern. Een hele ervaring!

In het laatste jaar van de SPH heb ik een scriptie geschreven over ‘hulpverlening bij jonge dove kinderen’. Hierdoor raakte ik in contact met gebarentaal. Wat vond ik dat een mooie taal! Ik wilde er meer van weten en volgde een cursus.

Toen ik van de opleiding tot Tolk Nederlandse Gebarentaal hoorde heb ik me direct aangemeld voor een open dag en ingeschreven voor de opleiding. Ik werd ingeloot als een van 48 deeltijd studenten. De eerste avond op de opleiding werd ik overvallen door een gevoel van thuiskomen. Dat gevoel is altijd gebleven.

Vier jaar na het beginnen met de opleiding, mocht ik in juli 2003 mijn diploma Tolk NGT in ontvangst nemen. Ik ben vrijwel direct begonnen als fulltime tolk. En inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan in heel verschillende settings. Het inschatten van de juiste intonatie, weergeven van de sfeer en oog hebben voor detail vind ik erg belangrijk.

Naast mijn werk als tolk mag ik graag reizen, zingen, fotograferen en masseren.